robak |
Wysłany: Śro 19:02, 21 Sty 2009 Temat postu: |
|
Do tej pory mamy to:
1. Podać wartości Eh dla bezwzględnych tlenowców i podać przykłady odp.
+0,2 do +0,4 2.Wymienić środki chemicznie redukujące tlen odp. Glukoza,
kwas askorbinowy, cysteina, siarczyn sodowy
3. wyjaśnić katabolizm odp Katabolizm (dysymilacja) -powstawanie na
drodze biologicznego utleniania substratu związków o małej złożoności
(małej entropii), z jednoczesnym uwolnieniem energii i wydaleniem na
zewnątrz powstałych niekiedy szkodliwych dla mikroorganizmów metabolitów.
4. Jaka jest zawartość węgla w suchej masie metabolitów odp. 47-48%
5. wyjaśnić co to są peptony? Odp. To specyficzne produkty częściowej,
enzymatycznej hydrolizy białka, są głównym źródeł azotu organicznego w
pożywce, zawierają liczne wolne aminokwasy i krótkie łańcuchy peptydowe,
pewne witaminy, czasami węglowodany
6. wymienić pierwiastki biogenne odp H O P S
7. temperatura zestalania i upłynniania agaru-agaru odp. Upłynniania
90-100C zestalania 45- 48C
8. W jakim kierunku przesunie się kwasowość pożywki po wyjęciu z
autoklawu? Odp w kierunku zasadowym
9. Trzeba znać rodzaje pożywek stosowanych w mikrobiologii
10. W zależności od sposobu nanoszenia materiału hodowlanego wyróżniamy
metody? Odp posiewów powierzchniowych- badany materiał wysiewamy na
powierzchnię wcześniej zestalonej powierzchni i wgłębnych- materiał
wysiewamy bezpośrednio do naczyń przeznaczonych do hodowli, zalewamy
odpowiednia ilością schłodzonej pożywki, po czym całość mieszamy i
pozostawiamy do zestalania.
11. Uporządkować kolejność wykonywania czynności przy wykonywaniu
posiewu za pomocą ezy
12. w jednym gramie glebie uprawnej występuje 106 -108 kom bakterii
104-106konidia promieniowców 102-104 zarodniki grzybów
13. coś o liofilizacji
14. coś o represji
15. inhibicje
16. Metody chromatograficzne wykorzystywane w procesach oczyszczania?
Odp wymiany jonowej, adsorpcyjna, podziałowa, powinowactwa,
17. na czym polega metoda mikrokapsułowania
18. pułapkowanie biokatalizatora wewnątrz struktury naturalnych lub
syntetycznych polimerów
19. Sposoby immobilizowania enzymów metodą adsorpcji? Odp statyczny, z
mieszaniem, elektroosadzanie enzymu na nośniku, nanoszenie na kolumnie.
20. Metody z których wytwarza się nośniki powinno charakteryzować? Odp:
-duża trwałość chemiczna i biologiczna, -duża odpornosć mechaniczna,
-odporność termiczna, -odporność na biodegradację, - nietoksyczność, -
dostateczna przenikalność do enzymu i substratów, -duża hydrofilowość,
-duża powierzchnia właściwa, pojemność, porowatość
21. Wyjaśnić „polimery inteligentne” odp są one
rozpuszczalne w wodzie, po przekroczeniu pewnej wartości granicznej
przez jakiś parametr środowiska np. pH zmieniają swoje właściwości z
hydrofilowych na hydrofobowe, co powoduje ich wytrącanie się.
22. co to jest stabilność operacyjna enzymu odp określa on czas pracy,
po którym zachodzi utrata połowy początkowej aktywności katalizatora
II kolokwium
1. Wymienić kwasy owocowe. Odp glikolowy, winowy, mlekowy, jabłkowy,
cytrynowy
2. Co to jest biotyna? Witamina H
3. Jakie są modele powstawania pęcherzyków liposomalnych? Odp
pączkowania, fuzji fragmentów dwuwarstwy lipidowej.
4. Dobry środek konserwujący powinien być: -nietoksyczny, -niedrażniący,
-nieuczulający, -pozbawiony smaku, zapachu i koloru, -efektywny w
niskich stężeniach i szerokim zakresie pH , -rozpuszczalny w wodzie,
-zgodny z innymi składnikami receptury i opakowania, -nie powinien być
lotny i ulegać hydrolizie
5. rozpuszczalniki polarne? odp: woda, alkohol etylowy, gliceryna,
poliglikole etylenowe
6. Do NMF należą? Odp. aminokwasy, mleczany, mocznik, kwas
piroglutaminowy, sole mineralne, cukry
7. Wymienić olejki eteryczne
2. -wymień 5 olejków o działaniu regeneracyjnym
-pojęcia do wyjaśnienia: SPF,hydrolaty, biotyna,BHA,NMF,fibroblasty,formalina,liczba jodowa
-wymień 5 kw.owocowych
-coś tam z mirystynianem izopropylu w teście o jego budowie czy tam łańcuchu
-cechy dobrych konserwantów
-2 modele powstawania liposomów-nazwy
-5 substancji zawartych w olejach roślinnych
-5 zw. kosmetycznych hydrofobowych
-ile pochłoniętej prowitaminy A ulega przemianie w wit.A
-właściwości tłuszczów (test)
-właściwości antyoksydacyjne wit.E (test)
3. -Eh dla aerobów i podać 4 przykłady aerobów
-4 przykłady alkalofili
-zawartość węgla w suchej masie mikroorganizmów (47-48%) i 4 źródła węgla
-witaminy do wzrostu mikroorganizmów : B1,B6,B12,H
-przyswajalne związki w naturze (test)
-bakterie siarkowe są... (chemolitoautotrofami) bo czerpią energię, elektrony, węgiel ze zw. ... (nieorg) w wyniku utleniania... (H2S lub S)
-wyjaśnij: litotrofy, liofilizacja, inhibitor kompetycyjny, polimery inteligentne, proteazy, mikrokapsułkowanie, stabilność operacyjna enzymu, metoda Richtera, represja kataboliczna, immobilizacja, solanizacja
-podłoże dla beztlenowców
-korektę pH przeprowadza się za pomocą... (NaOH lub HCl)
-kolejność czynności w trakcie wykonywania posiewu (test)
-fazy wzrostu mikroorganizmów (test)
-mikro i makroelementy (test)
-funkcja komórkowa manganu (test)
-narysuj schemat immobilizacji z aldehydem glutarowym
-jakie matryce stosujemy w immobilizacji adsorpcyjnej (min.5)
-jakie jony w żelowaniu (min.3) |
|